soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    KNJIGE

Prihodnost borze in gospodarstva

odlomek iz knjige:

KAJ JE BILO V KNJIGI ZAPISANO LETA 2008?

... Odprto ostaja drugo vprašanje. Se bo večina zemljanov poistovetila tudi s tem, kako odločno in kje se je potrebno lotiti reševanja sedanje gospodarske krize? Obama bo gotovo uveljavljal tudi nekatere nepriljubljene ekonomske ukrepe, kot so odrekanja pri plačah delavcev, delni protekcionizem ZDA itd. So voditelji v Evropi in drugod v svetu temu pripravljeni slediti in ali so pripravljeni svoje državljane prepričati, da je potrebno zategovanje pasu? Lahko denimo Manuel Barosso, kot Reagan pred skoraj 30-imi leti, reče, da je Evropa pripravljena storiti vse za ohranitev gospodarske rasti in energetske neodvisnosti, ali pa so to pripravljene storiti zgolj nekatere članice Evropske Unije?

Odpravimo dvom. To je knjiga o borzi in bodočemu razvoju finančnih trgov. Toda ne le ljudje, tudi kapital danes išče nekoga, ki bi pomiril borzne trge in vlil upanje v gospodarski razvoj.....VPRAŠANJE(ki je bilo postavljeno leta 2008): Kaj bo z dolarjem?


Dolar se bo v naslednjih letih krepil. Eden od razlogov je, da so cene v ZDA nižje kot drugod po svetu. To pomeni, da je ameriško blago konkurenčno, in da se povpraševanje po njem povečuje. Če hočeš kupiti ameriško blago, pa potrebuješ dolarje.

Drugi razlog je beg kapitala s periferije; z novih trgov v osrčje oziroma v finančne centre New Yorka, v katerih banke v velikem slogu rešujejo svoje premoženje. Da bi izboljšale svojo likvidnost in najprej pokrile domače izgube, morajo kupovati dolarje. Ni odveč reči, da do krepitve dolarja prihaja kljub temu, da so obrestne mere v Evropi in na Kitajskem višje kot v ZDA. Čeprav dobite za vezane evre višje obresti, se svetovni trg obrača k nakupovanju dolarjev.

Tretji razlog je prihajajoči selektivni ameriški protekcionizem, predvsem do posameznih držav, kot so Kitajska in nekatere azijske države. Obamova namera je najprej priskrbeti službe Američanom. To bo dosegel z znižanjem davčnih stopenj in z drugimi ukrepi, katerih namen bo odpirati podjetja v ZDA. Slednje bo znova povečalo povpraševanje po dolarjih, kajti za investiranje v Ameriki bo potrebno kupovati prav te.

Spomnim se, da je pred leti brazilska manekenka Gisele Buendchen zavrnila prejemanje honorarjev v dolarjih in se je raje odločila za evre. Podobno so razmišljali tudi mnogi drugi zvezdniki. Dolar so prezgodaj pokopali, kar tudi razumem, saj so tako razmišljali tudi na borzah po svetu − predvsem mlajši vlagatelji brez izkušenj, ki so mislili, da to, kar se je dogajalo zadnjih nekaj let, postaja večna resnica ...


Cena: 14.00 € (3.360,00 SIT)

[naročite knjigo]

Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet