soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    KNJIGE

AFERA MADOFF: PREVARA TER ZLOM NAJVEČJE FINANČNE PIRAMIDE

odlomek iz knjige:

11. decembra se je ob 8:30 dopoldan pred vrati Madoffove poslovne stavbe na Upper East Side pojavil Theodore Cacioppi, agent FBI. Njegov namen je bil aretirati Bernarda Madoffa. Ni povsem jasno, ali je imel v trenutku aretacije že v rokah nalog sodnika, vendar je do konca dneva ta že bil na mizi, pod številko MAG-02735. Predlog za izdajo naloga je podal pomočnik generalnega državnega tožilca Marc Litt. Predložil ga je pred preiskovalnega sodnika Douglasa F. Eatona, ki je pokrival južni del New Yorka. Obtožnica se je nanašala na »Kršitev Zveznega trgovskega zakonika (orig. United States Code, 15. poglavje) U.S.C. §§ 78j(b), 78ff) in Zakona o trgovanju s surovinami in vrednostnimi papirji (orig. Code of Regulations, 17. poglavje) 17 C.F.R. §240.10-b-5.« To je pravno tolmačenje za borzne goljufije.
V obtožnici, ki se nahaja v dodatku C, piše takole:

Obtoženi, BERNARD L. MADOFF, je nezakonito, prostovoljno in ob polni zavesti … (a) uporabljal in manipuliral z lažnimi informacijami, s shemami in poneverbami z goljufivim namenom; (b) podajal neresnična poročila o materialnem stanju in zanemarjal navedbo bistvenih podatkov z namenom poročila … in (c) se ukvarjal s posli, postopki in poslovanjem, ki ga je in ga je hotel, pri polni zavesti, še naprej voditi goljufivo in s potvarjanjem dejstev, s čimer je vlagatelje spravljal v zmoto pri opravljanju borznih poslov, pri katerih je denar vlagateljev porabljal za izplačila navideznih dobičkov različnim vlagateljem, kar je na koncu privedlo do izgub, vrednih več milijard dolarjev.

Obtožnica je bila napisana na podlagi Cacioppijevega zaslišanja »dveh pooblaščencev v Bernard L. Madoff Investment Securities LLC« nekaj dni pred aretacijo. Ti dve osebi v obtožnici nista imenovani, vendar gre verjetno za Madoffova sinova, Marka in Andrewa. Kaj sta povedala Cacioppiju, bomo odkrili v nadaljevanju poglavja.
Obtožnica je bil vrhunec serije hitro pripravljenih dejanj. Dokler ni novica o aretaciji odjeknila po svetu – posebej med krogi na Wall Streetu in med njegovimi judovskimi znanci v New Yorku in Floridi – se o Madoffu ni kaj dosti slišalo.
Kaj se je dogajalo pred aretacijo? Je komu kaj razkril ali je šlo do zadnjega trenutka za skrivnost? Kako se je kolesje pravice obrnilo potem? Ali je šlo vseskozi »za eno veliko laž«?


Sledi

Tako kot vse Ponzijeve sheme je bil tudi kolaps Madoffove sheme neizogiben. Bilo je le vprašanje časa. Toda za vse Ponzijeve sheme je značilno, da ...


Cena: 14.00 € (3.360,00 SIT)

[naročite knjigo]

Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet