soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    TEDENSKI KOMENTAR
REZULTATI STRATEGIJE VALUE INVESTINGA V 2016 IN BORZA V 2017.

Pred enim letom smo dokaj natančno predvideli, da so naftne in surovinske delnice pod svojo notranjo vrednostjo. Omenjeni papirji so v letu tako 2016 doživeli močan odboj, ponekod celo nekajkratno porast cen na borznih trgih.

Po drugi strani se je borza tudi na splošno dvignila, med redkimi izjemami so v tem pogledu slovenske delnice, ki po evforiji v letih 2006/2007 še naprej ostajajo nizko. Razlog temu ni toliko v previsokih borznih cenah. Po mojem mnenju, je prvi razlog »izostanek« širšega prebivalstva pri kupovanju delnic. Mnogi so se pred 10-timi leti hudo opekli in celjenje izgub na mladih borzah traja dlje. Drugi pa je, da zares dobra podjetja ne kotirajo na borzi ampak so v zasebnih rokah v obliki d.o.o.-jev.

Grahamov fundamentalni investitor (angl. value investor) se bo v prihodnje še naprej osredotočil na tradicionalne trge, predvsem ameriški. Kljub občasnemu poskoku novih trgov bo preudaren investitor v prvi vrsti gradil svoje premoženje na razmerju med borzno ceno in notranjo vrednostjo podjetij. Priložnosti, kjer sta obe vrednosti v nesorazmerju je veliko. Ne le v borznih indeksih S&P 500 in Nasdaq, temveč tudi na evropskih trgih.

V tem trenutku, ni naš namen naštevati katere delnico so poceni, katere predrage. Četudi bi to storili, se zaradi spreminjanja okoliščin in borznih cen, precenjenost oziroma podcenjenost seli na različne papirje. Bolj kot poklanjanje rib, je moj namen vlagatelje naučiti loviti ribe.

Delavnice MODRI INVESTITOR, ki potekajo že šesto leto dajejo nadpovprečne rezultate. V zadnjih treh letih, odkar merimo donose, je naš šolski portfelj MODRI INVESTITOR zrasel za več kot 41%, merjeno v evrih, kar je približno za tretjino bolje od ameriškega povprečja in dvakrat oziroma trikrat bolje od rasti nemških oziroma francoskih delnic. Od indeks Eurostoxx 50 smo bili kar sedemkrat uspešnejši, da ne omenjamo slovenskega borznega indeksa, ki smo ga presegli za dvajsetkrat. Natančnejše podatke je moč pogledati na teh spletnih straneh.
Usmeritev »value investorja« bo tudi v letu 2017 osredotočena v primerjanje cene in notranje vrednosti. Za razliko od širše javnosti, ki zasleduje npr. politične spremembe, kot so nastop Trumpa in Brexit ali ugibanja o možnem razvoju dogodkov, je naš koncept na delavnicah usmerjen v ekonomiko posameznega podjetja in njegovo dolgoročno vrednost. Ne zanima nas cena določenega papirja v določenem koledarskem letu. Zanima nas donos papirja v razdobju treh do petih let, to je v obdobju, ko model notranje vrednost začne delovati.

To potrjujejo tudi rezultati naših delavnic. V letu 2014 z »value investingom« nismo bili prav nič nad povprečjem. Delili smo si mesto z Dow Jonesom in Nasdaqom. Leto kasneje smo bili na repu, prehitele so nas evropske delnice in Nasdaq. Toda v letu 2016 smo v kumulativi krepko prehiteli vse konkurenčne borzne indekse in bili daleč najdonosnejši.
Value investor bo investiral z večletnim horizontom. Razlog ni le v donosnosti, ampak bi poudaril še dva. Prvi je davčni vidik, saj zgodnja prodaja papirja z dobičkom za seboj potegne plačilo davka od kapitalskega dobička. Večletno držanje papirja pa kljub nabiranju kumulativnega kapitalskega dobička, po slovenski zakonodaji, prinaša padajoče davčne stopnje, oziroma celo ničelni davek, če se delnica drži 20 let ali več.

Drugi razlog je umirjenost vlagatelja, saj večletno držanje papirja in občasna analiza podjetij, odvrača od tekanja za »nasveti« in »priložnostmi.« Statistika pravi, da je takšno zasledovanje »dobrih priložnosti« na koncu rezultiralo zgolj v zasledovanju. Manj v rezultatih.

V katere sektorje se bomo v prihodnje usmerili na naših delavnicah? Zanimiva vrednotenja se kažejo v trgovini, kjer je prihod Amazona pošteno oklestil cene nekaterih ameriških in tudi evropskih tradicionalnih trgovcev. Po drugi strani imamo v načrtu analizirati številna tehnološka podjetja, z izvrstno ekonomiko in vzornim poslovodstvom (tako glede kontrole stroškov, razvijanja novih izdelkov kot delitve dobička).

Delavnice MODRI INVESTITOR so postale nekakšen start-up, ki ponujajo malim vlagateljem tehnologijo investiranja, kot ga je v knjigi Modri investitor začrtal Benjamin Graham. Razlika do drugih tehnologij je v tem, da naš »value investing« ne zahteva ultra visokega, akademskega, predznanja. Nasprotno, svetovna praksa kaže, da previsoka »strokovnost« rezultate investiranja prej kvari. Podobnega mnenja sta tudi Warren Buffett in Charlie Munger, naslednja dva velika investitorja.

Če bi bila stvar obratna, bi bili profesorji najbogatejši ljudje na svetu.

Avtor: Turkovic Zlatko, univ.dipl.oec.


Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet