soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    TEDENSKI KOMENTAR
OBISKALI SMO FRANKFURT.

Frankfurt je eno od svetovnih finančnih središč. Mesto daje pridih svetovljanskosti, saj približno polovica prebivalstva niso domačini. V njem imajo sedež ali podružnice vse večje svetovne banke in finančne institucije, s tem pa je na tem mestu skoncentrirana tudi velika kupna moč. Nakupovalnih centrov ne manjka in tudi revščine na ulicah ni videti kot morda v drugih velikih svetovnih mestih.

Aprila smo za člane delavnic MODRI INVESTITOR organizirali ekskurzijo, ki je zajemala obisk Evropske centralne banke in Frankfurtske borze. Kaj smo videli in uspeli izvedeti?

Na sedežu centralne banke smo imeli dvourno predstavitev delovanja glavne evropske finančne institucije, s strani g. Mihaela Sturma, višjega svetovalca pri stikih z javnostjo. Z nami so bili na predavanju še študenti podiplomskega študija iz nizozemskega Groningena ter švicarskega St.Gallena.

Sprejeti smo bili, praktično, na protokolarni ravni, ob nekajmesečni vnaprejšnji rezervaciji termina, kar priča o visoki ravni organizacije, značilni, ko gre za nemško področje. Vsebina predavanja je potekala o organiziranosti centralne banke, ki ga vodi svet z njegovim predsednikom. Predsednika se imenuje vsakih 8 let, njegova vloga pa je za finančni svet izjemno pomembna.
Določa monetarno politiko v evroobmočju, ki je v zadnjih letih postalo zelo pomemben dejavnih v svetovnih financah. Sedaj ni edini dejavnik na tem področju le ameriška centralna banka oziroma Federal reserves, ampak ji po vplivu in obsegu parira Evropska centralna banka. V centralni evropski finančni instituciji je uradni jezik angleščina, tako znotraj banke kot pri komunikaciji z javnostjo. Tu ni več jezikovnega pristopa kot v Bruslju oziroma v Evropske parlamentu, kjer se dokumenti prevajajo v jezike članic Evropske unije, temveč se operira enotno – angleško.

Na predavanju so bila mogoča tudi vprašanja, kjer nas je, value-investing borznike, zanimala predvsem vloga ECB pri kreiranju tečaja evro-dolar. Predavatelj nam je pojasnil, da banka ne vpliva na to razmerje, kljub temu da finančni svet na veliko podpira tezo, da ECB z nakupi oziroma prodajami dolarjem vpliva na njegovo razmerje do evropske valute. Tečaj dolarja naj bi imel močan vpliv na konjunkturo v Evropi, s tem pa njegova vrednost postaja pomembna, vsaj posredno, tudi za centralno banko v Frankfurtu.
Predstavnik ECB je zagotovil, da tega vpliva z njihove strani ni. Če to malce komentiramo, bi rekli, da ni neposrednega vpliva, vendar pa ima banka verjetno veliko posrednih vzvodov (odobravanje različnih namenskih kreditov različnim institucijam) s katerimi lahko vpliva na razmerje dolarja do evra.

Popoldne smo imeli še predstavitev na Frankfurtski borzi s strani izvajalca delovanja le-te, podjetja Deutsche Boerse. Po enourni predstavitvi delovanja borze nekoč in danes, smo si lahko ogledali še borzni parket, ki ga mnogokrat vidimo na raznih fotografijah, ki krasijo borzne članke. Najbolj zanimiva so tla na balkonu od koder obiskovalci spremljajo dogajanje v borzni dvorani. Podobno kot na pločniku slavnih v Hollywoodu so tla sestavljena iz kvadratkov, ki ga predstavljajo podjetja v nemškem borznem indeksu DAX-30. Vsakič ko se spremeni borzna cena katere od teh delnic, se njen kvadrat prižge – v zeleni barvi, če cena zraste oziroma v rdeči barvi, če cena delnice pade. Originalno.

Po izhodu iz Frankfurtske borze nas je pred njo presenetil mali festival, ki ga mesto prireja vsak petek na ploščadi pred borzo. Takrat se popoldne, po delavniku, tam zbirajo ljudje ter ob dobri volji poizkušajo popularni »Spritzer«. Zdelo se nam je kot da s tem spodbujajo borznega bika, naj traja še nekaj časa, s čimer se lahko seveda strinjamo tudi borzni investitorji.
Seveda, popoldne ni moglo miniti brez vrčka dobrega nemškega piva v lokalu na glavni promenadi, imenovani Zeile. Nemci so znani, da varijo najboljše pšenično pivo na svetu in vsakomur predlagam, da ga poskusi. To pivo se v angleščini naroči kot »wheat, yeasted beer« v nemščini pa kot »Hefe-Weizen Bier.« Pa na zdravje.

Naša ekskurzija je bila kratka, a čudovita. Glaven poudarek je bilo lepo in koristno, kot bi rekli stari Rimljani. Z eno besedo, bi vse opisali kot – sproščeno. V Frankfurt se bomo še vrnili.

Avtor: Turkovic Zlatko, univ.dipl.oec.


Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet