soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    TEDENSKI KOMENTAR
EKSKURZIJA 2018: AMSTERDAM-ZIBELKA SVETOVNE BORZE

Letos smo na naši šoli »value investinga« Modri investitor organizirali finančno ekskurzijo v Amsterdam. Ta ponuja bogato zgodovino ne le na borznem področju, temveč tudi pomorstva in trgovine.

Nizozemska ni bila prva, kjer se je pričelo z borznim trgovanjem. Že v starem veku se je v Egiptu in Grčiji trgovalo z žitom, živalskimi kožami, kovinami in podobnim. Je pa Amsterdamska borza prva borza moderne dobe, s prvo delniško družbo v zgodovini, ki je šla z delnicami v javno prodajo. Gre za nizozemsko Vzhodno indijsko družbo (originalno Verenigde Oost-Indische Compagnie ali na kratko VOC), ki je bila ustanovljena 1602.

To so bili časi odkrivanja novih kolonij, najprej s strani Španije in Portugalske, ki so se jim kasneje pridružile Nizozemska, Anglija in Francija. Nizozemska se je s svojo trgovsko mornarico usmerila predvsem v Jugovzhodno Azijo. Za vsako potovanje na Vzhod so se ustanavljala podjetja in po prihodu ladij nazaj v Evropo je bilo tako podjetje razpuščeno, dobiček od izkupička pa razdeljen med ustanovitelje družbe.

Z VOC-om se je Nizozemska lotila trgovine s kolonijami organizirano in v velikem slogu. Namen družbe je bil, najprej, predvsem trgovanje z začimbami, ki so jih plačevali z zlatom in srebrom. Kasneje so trgovali še z bakrom, ki so ga kupovali od Japoncev, s to surovino pa so nabavljali začimbe v indiji, ki so jih vozili v Evropo, nekaj pa prodajali Japoncem. Azija je postala za VOC tako pomembna, da so v današnjo indonezijsko Jakarto preselili svoj sedež. Mesto se je takrat imenovalo Batavia.

Družba je imela približno 40.000 mornarjev ter 10.000 lastnih vojakov, ki so imeli po nalogu nizozemskih oblasti v kolonijah polna pooblastila v smislu izvajanja zakonov in njihovega izvrševanja. Tako je lahko podjetje v kolonijah izvajalo sodne procese ter zapiralo oziroma usmrtilo kršitelje predpisov.

Nizozemci so v 17. stoletju izrinili Portugalce iz Vzhodne Azije in prevladovali vse do 18. stoletja, ko so vstopili Angleži. Z njihovim vstopom so se trgovske marže zaradi konkurence znižale in nizozemska Vzhodno indijska družba je odtlej počasi najprej stagnirala, kasneje, po angleško-nizozemski vojni 1780, ki so jo Nizozemci izgubili, pa bankrotirala. Dokončno je bila VOC razpuščena leta 1799.
Angleži so po zmagi prevzeli vse premoženje Nizozemcev v kolonijah, ki pa so jim ga 1814 vrnili po vseevropskem sporazumu po zmagi nad Napoleonom.

V času svojega obstoja je VOC najprej trgoval na relaciji Azija-Nizozemska, kjer je izvažal zlato in srebro, uvažal pa začimbe, sladkor, tekstil, kavo in čaj. Kasneje so trgovali tudi znotraj Azije, kjer so na Kitajskem nabavljali tekstil, tega plačevali z japonskim bakrom. Japoncem so baker plačevali z začimbami. S temi so plačevali tudi Kitajcem. Taka notranja trgovina je trajala do konca 17. stoletja, ko je najprej Japonska prepovedala izvoz bakra, Kitajska pa sama prevzela trgovske posle, ki so jih prej izvajali Nizozemci.

Kako močna je bila konkurenca v tem obdobju, kaže tudi marža s katero je poslovala VOC; v 17. stoletju je najprej znašala 6%, kasneje v 18. stoletju pa le še 3%. Razlog nizkih marž so bile tudi nizke obrestne mere, zaradi česar je bilo prostega kapitala v Evropi veliko.

Vzdušje na tipični ladji indijske družbe smo lahko videli tudi ob obisku amsterdamskega muzeja Dungeon, kjer gledališki igralci ustvarjajo avtentično vzdušje iz tistih časov. Tako smo ob vstopu v muzej takoj, navidezno, postali »sužnji« na ladji, kjer so nam »dodelili« naloge in »zagrozili« s strogimi kaznimi v primeru upiranja kapitanovim ukazom. Zanimivo za vse ljubitelje zgodovine in adrenalina.

V Amsterdamu pa nismo le spoznavali tamkajšnjo zgodovino, ampak smo si vzeli tudi čas za vožnjo z ladjo po kanalu, kjer smo se ustavili v slovitem Rijks muzeju, brusilnici diamantov Gassan in se peljali mimo nizozemskega pomorskega muzeja. Številne kavarne in restavracije ob vodi so bile prijetne za posedanje ob vrčku piva in dobrem argentinskem zrezku.

Amsterdam je tako zanimiv, da ga velja obiskati večkrat in verjetno bomo izlet za udeležence borznih delavnic tja v prihodnosti še ponovili.

Turkovic Zlatko

Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet