soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    TEDENSKI KOMENTAR
REZULTATI STRATEGIJE VALUE INVESTINGA V 2018.

Leto 2018 za borzne trge ni bilo dobro. Večina borznih indeksov je ob koncu leta končalo nižje kot na začetku leta. Imamo torej borznega medveda? Situacijo bi bolje opisali, če rečemo, da smo v nevtralnem območju, kar pomeni, da ni ne bik, ne medved in da so cene delnic v tem trenutku zmerne.

Poglejmo malo letošnjo statistiko. Vodilna ameriška indeksa Dow Jones in S&P 500 sta letos padla za dobrih 7 odstotkov. Nemški DAX-30 je izgubil 19 odstotkov, evropski indeks velikih podjetij Eurostoxx 50 pa 14 odstotkov. Kako se je odrezal naš portfelj MODRI INVESTITOR? Izgubil je dobrih 8 odstotkov.

Rezultat je relativno dober, če upoštevamo, da je imel INVESTITOR kar 38 odstotkov neameriških delnic, ki so letos padle občutneje kot papirji v ZDA. Leto 2018 je bilo glede tega netipično, saj so relativno »drage« ameriške delnice pridobile več zaradi Trumpovih davčnih sprememb, ki so ameriške korporacije stimulirale k prenosu denarja iz tujine v domovino. Šlo je za enkratni davčni učinek, ki je firmam omogočil »uvoz« denarja na tujih računih v ZDA, za katerega so plačali zgolj 10 odstotni davek. Odliv denarja iz Evrope je tako oklestil evropske indekse, priliv denarja v ZDA pa okrepil ameriške indekse.

Kljub temu smo z MODRIM INVESTITORJEM za ameriškimi delnicami zaostali minimalno. Če bi upoštevali zgolj naše ameriške delnice in jih primerjali z indeksi Dow Jones in S&P bi bili precej bolj uspešni od slednjih.

Vendar je princip naših borznih delavnic, da imamo v portfeljih, kar je poceni oziroma pod notranjo vrednostjo in ne kar je popularno in kar raste. Tega Grahamovega oziroma Buffettovega principa se bomo držali še naprej.

Na tem mestu ne bi dajal borznih napovedi za leto 2019, saj svoje analize temeljiteje predstavljam na vsakoletnem tradicionalnem seminarju, ki je na začetku oktobra v Gospodarski zbornici Slovenije. Na kratko pa lahko rečem, da glede borze nisem takšen pesimist kot ostali analitiki. Kot sem že omenil, bi situacijo na finančnih trgih opisal kot nevtralno in ne nevarno bikovsko. Pustimo ob strani kratkoročna nihanja, ki so rezultat borzne psihologije in stanja na kreditnih trgih.

Z borznimi nihanji mora pač vlagatelj v delnice shajati. Namesto ukvarjanja z borznimi tečaji bo bolje, če se bo ukvarjal z analiziranjem podjetij, ki jih ima v portfelju in zbiranjem dividend od delnic, ki jih ima v portfelju. Z borznimi tečaji se bo ukvarjal le, če mu ponudijo priložnost, da kaj kupi po ugodno nizki ceni ali proda po pretirano visoki ceni.

Turkovic Zlatko

Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet