soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    BIOGRAFIJA

Sem vnet privrženec fundamentalnega pristopa k borznemu investiranju, ki ga je utemeljil Benjamin Graham.
Benjamin Graham je v letih 1928-1957 predaval na Univerzi Columbia, med njegovimi študenti pa so bila tudi znana imena: Warren Buffett, William J. Ruane, Irving Kahn in Charles Brandes. Graham je zagovarjal tezo, da je potrebno določeno delnico kupiti zgolj pod njeno fundamentalno vrednostjo. Za ugotavljanje tega fundamenta je Graham razvil fundamentalno analizo vrednosti, v kateri je med drugim uporabljal kazalce kot so cena/dobiček (P/E), cena/knjigovodska vrednost (P/B), dividendna stopnja oziroma rast dobička.

Kot začetnik vrednostnega investiranja se je uveljavil s svojo, leta 1934, izdano knjigo Security Analysis, ki še danes velja za »Biblijo« oziroma »Staro zavezo« tako imenovane metode »value investing.« V svojih modelih ocenjevanja notranje vrednosti Graham uporablja tudi subjektivne faktorje, med katere sodijo vzdržnost modela poslovanja podjetja, kvaliteta poslovodstva ter konkurenčne prednosti podjetja.

Najbolj znani zagovornik value-investinga je Grahamov učenec, ameriški milijarder Warren Buffett, ki je s to strategijo postal eden najbogatejših zemljanov.

Graham je leta 1949 izdal svojo najvplivnejšo knjigo »Modri investitor«, katero je Buffett ocenil kot »daleč najboljšo knjigo o investiranju, ki je bila kdajkoli napisana.« Poleg Buffetta je vplivala tudi na znana borzna imena: John Templeton, Philip Fisher in Peter Lynch. Graham v svoji knjigi že na začetku jasno loči med investiranjem in špekuliranjem. Poleg tega, avtor poudarja, da borzni trgi delnic ne ocenjujejo vedno objektivno. Posebej na kratek rok je močno prisoten vpliv človeške psihologije. Ko investitor kupi delnice, se mora zato obnašati kot lastnik oz. solastnik tega podjetja, razmišljati podjetniško in se ne pustiti zapeljati rastočim borznim tečajem.

Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet