soleco   slovensko   deutsch   hrvatski   english e-mail domov
 
    VSEBINA KNJIG

ODLOMKI IZ POSAMEZNIH KNJIG

 

AFERA MADOFF: PREVARA TER ZLOM NAJVEČJE FINANČNE PIRAMIDE


11. decembra se je ob 8:30 dopoldan pred vrati Madoffove poslovne stavbe na Upper East Side pojavil Theodore Cacioppi, agent FBI. Njegov namen je bil aretirati Bernarda Madoffa. Ni povsem jasno, ali je imel v trenutku aretacije že v rokah nalog sodnika, vendar je do konca dneva ta že bil na mizi, pod številko MAG-02735. Predlog za izdajo naloga je podal pomočnik generalnega državnega tožilca Marc Litt. Predložil ga je pred preiskovalnega sodnika Douglasa F. Eatona, ki je pokrival južni del New Yorka. Obtožnica se je nanašala na »Kršitev Zveznega trgovskega zakonika (orig. United States Code, 15. poglavje) U.S.C. §§ 78j(b), 78ff) in Zakona o trgovanju s surovinami in vrednostnimi papirji (orig. Code of Regulations, 17. poglavje) 17 C.F.R. §240.10-b-5.« To je pravno tolmačenje za borzne goljufije.
V obtožnici, ki se nahaja v dodatku C, piše takole:

Obtoženi, BERNARD L. MADOFF, je nezakonito, prostovoljno in ob polni zavesti … (a) uporabljal in manipuliral z lažnimi informacijami, s shemami in poneverbami z goljufivim namenom; (b) podajal neresnična poročila o materialnem stanju in zanemarjal navedbo bistvenih podatkov z namenom poročila … in (c) se ukvarjal s posli, postopki in poslovanjem, ki ga je in ga je hotel, pri polni zavesti, še naprej voditi goljufivo in s potvarjanjem dejstev, s čimer je vlagatelje spravljal v zmoto pri opravljanju borznih poslov, pri katerih je denar vlagateljev porabljal za izplačila navideznih dobičkov različnim vlagateljem, kar je na koncu privedlo do izgub, vrednih več milijard dolarjev.

Obtožnica je bila napisana na podlagi Cacioppijevega zaslišanja »dveh pooblaščencev v Bernard L. Madoff Investment Securities LLC« nekaj dni pred aretacijo. Ti dve osebi v obtožnici nista imenovani, vendar gre verjetno za Madoffova sinova, Marka in Andrewa. Kaj sta povedala Cacioppiju, bomo odkrili v nadaljevanju poglavja.
Obtožnica je bil vrhunec serije hitro pripravljenih dejanj. Dokler ni novica o aretaciji odjeknila po svetu – posebej med krogi na Wall Streetu in med njegovimi judovskimi znanci v New Yorku in Floridi – se o Madoffu ni kaj dosti slišalo.
Kaj se je dogajalo pred aretacijo? Je komu kaj razkril ali je šlo do zadnjega trenutka za skrivnost? Kako se je kolesje pravice obrnilo potem? Ali je šlo vseskozi »za eno veliko laž«?


Sledi

Tako kot vse Ponzijeve sheme je bil tudi kolaps Madoffove sheme neizogiben. Bilo je le vprašanje časa. Toda za vse Ponzijeve sheme je značilno, da ...

PRIHODNOST BORZE IN GOSPODARSTVA, Turkovic Zlatko

V knjigi, Prihodnost borze in gospodarstva, avtor odkriva svoj pogled na zadnji borzni zlom leta 2008 in neposredno ocenjuje kaj se bo na borzi dogajalo v prihodnjih letih.

Odlomki iz knjige:

  • Čeprav so časi hudi in tečaji padajo, bo borza vse to nadoknadila in naslednji vzpon se bo zopet končal z boomom, podobnim tistemu leta 2000 in tistemu leta 2007.
  • Za veliko vlagateljev je danes bolj boleče to, da je velik del papirjev kupljen s krediti. S temi krediti so se kupovali novi papirji, te papirje pa so zopet zastavljali za nove kredite, ki so bili uporabljeni za nove borzne nakupe itd. Tisti, ki so se v pohlepu posluževali takih manevrov, niso izgubili 30 ali 40 % kot običajni vlagatelji, ampak 90 %.
  • Na borzi vsakdo dela napake, v časih kot so sedanji, pa je edino važno ne bankrotirati.


TO JE BORZA, Turkovic Zlatko


Leta 1999 sem, tako kot vsako leto, obiskal znani finančni sejem Gewinn na Dunaju. Na tem sejmu svoje ponudbe predstavljajo banke, borzne hiše in druge finančne ter svetovalne firme. Med ogledovanjem prospektov sem se ustavil na sejemskem prostoru enega od finančno svetovalnih podjetij. K meni je stopila prijazna predstavnica podjetja, stara okoli 35 let. Na njeni znački, pripeti na suknjiču, je pisalo, da je magister ekonomskih znanosti. Pogovarjala sva se o borzi in nazadnje sem jo vprašal, kako vidi srednjeročno prihodnost borznih gibanj. Takoj je bilo jasno, da je bila navdušena nad takratno, po mojem mnenju nezmerno, borzno evforijo. To so bili časi razcveta na svetovnih borzah, ko so še posebej rasli tečaji delnic podjetij, ki so imele kakršnokoli zvezo z internetom. Delnica v svetu vodilnega računalniškega podjetja Microsoft je bila takrat vredna okoli 130 dolarjev. Svetovalka  je navdušeno menila, da se bo rast tečajev tudi v prihodnjih letih nadaljevala, posebej pa je omenjala prav podjetje Microsoft. Razmišljala je takole: Omenjeno podjetje ima znanje, ustvarja novo vrednost, to pa je za razvoj borznega tečaja najpomembneje. Njena teorija je temeljila na rasti prihodkov in dobičkov podjetja v neskončnost in niti pomislila ni, da se vsaka stvar enkrat konča. Tudi drevesa ne rastejo do nebes. V nasprotju z mano za delnice naftnih podjetij, surovine in drage kovine ni imela pozitivnega mnenja, saj vse našteto  ne ustvarja nove vrednosti. Torej, tehnologija da, surovine ne. In to kljub temu, da so bile cene tehnoloških podjetij močno napihnjene, ter da sta bila borzna evforija in optimizem nepopisna.

Ravnokar povedana zgodba me spomni na zanimiv dialog med računalniškim podjetjem Microsoft in proizvajalcem avtomobilov General Motors. Šef prvega podjetja, Bill Gates, je na nekem sejmu primerjal računalniško in avtomobilsko industrijo ter dejal:»Če bi se General Motors tehnološko razvijal tako hitro, kot računalniška industrija, bi se danes vozili v avtomobilih, vrednih 25 dolarjev, ki bi trošili 0,1 litra na 100 kilometrov.« Iz General Motorsa so na to odgovorili:»Prav imate, toda ali bi hoteli, da se vam avto kvari dvakrat dnevno?«  (tako kot Windows)

Vrnimo se k moji sogovornici. Njeno razmišljanje ni temeljilo na tem, da je borza stvar ponudbe in povpraševanja po papirjih, temveč da je servis gospodarstva. Če gre podjetjem dobro, bodo cene delnicam tudi kratkoročno rasle in obratnoSKRIVNOSTI BORZE, Turkovic Zlatko

Na vprašanje, kaj bo z delnicami v prihodnje, lahko odgovorim: dolgoročno bodo rasle, kratkoročno pa tega ni mogoče zagotoviti. Kostolany je pravil, da na borzo delujeta faktor likvidnosti in faktor psihologije. Na kratek rok sta oba zelo pomembna. Ljudje smo, kot je bilo povedano v poglavju o psihologiji množic, dovzetni za vplive iz okolice. Dobre novice iz gospodarstva, ki kažejo na krepitev dobičkov podjetij ter stabilno gospodarsko rast ob nizki inflaciji, vplivajo na borzno psihologijo pozitivno. Prav tako se razpoloženje borznih vlagateljev odraža pozitivno, če v svetu vlada politična stabilnost, o kateri v prvih letih novega tisočletja nismo mogli govoriti. Povedano na kratko: na borzno psihologijo vplivata stanje v geopolitiki in konjunktura v svetu. Tudi faktor likvidnosti je lahko pozitiven ali negativen. Pozitiven je, ko država vodi politiko nizkih obrestnih mer in nizkih davkov, pa čeprav s pomočjo proračunskega primanjkljaja. V primeru visokih obrestnih mer in davkov pa denar odteka s finančnih trgov – pravimo, da je faktor likvidnosti negativen. Glede na predznak (plus ali minus) pri posameznih faktorjih je mogoče narediti preproste  prihodnje borzne scenarije:


 

   1. GEOPOLITIKA +,  GOSPODARSTVO +, LIKVIDNOST + = MOČNA RAST DELNIC
   2. GEOPOLITIKA  -,  GOSPODARSTVO  -, LIKVIDNOST + = RAST OBVEZNIC
   3. GEOPOLITIKA  -,  GOSPODARSTVO  -, LIKVIDNOST  - = RAST ZLATA
   4. GEOPOLITIKA +,  GOSPODARSTVO +, LIKVIDNOST  - = ZMERNA RAST DELNIC
KAJ BO Z BORZO, Andre Kostolany


Gospod Kostolany, sedaj ste stari 89 let, a kljub temu so vaše napovedi dolgoročnejše. Kako bo  na finančnih trgih v prihodnje, zve bralec v tej knjigi. Toda vseeno: kako vidite splošni trend v prihodnjih desetletjih?

Začel bom s slabo novico. Kaotično bo, vendar le v glavah in občasno na finančnih trgih. Vidim politični mir in gospodarsko stabilnost. Dve stvari mi vzbujata optimizem:

Najpomembnejša je propad Sovjetske Zveze. Napetosti med obema blokoma sta svet precej paralizirala. V zraku je venomer visela nevarnost konflikta in jedrske vojne. Vsakokrat, ko sem ob sedmih zjutraj prižgal radio, me je obšel strah, da se utegne nekaj zgoditi. Danes je to preteklost. Radio prižgem praviloma kasneje kot ob sedmi uri in to, kar slišim, me ne zanima posebej. Drugih novic kot denimo te, da se bosta Claudia Schiffer in David Copperfield poročila, ni. Edina preživela supersila so ZDA, naj je to Evropejcem všeč ali ne. Mir je s tem za dolgo časa zagotovljen.

Drugi dogodek, ki je že nekoliko starejši, pa je odprava zlatega standarda. S tem lahko države samostojno odločajo o lastni denarni politiki in pri tem niso priklenjene na višino lastnih zlatih rezerv.

Nobelov nagrajenec, indijski pesnik Tagore je rekel: »Če daste ptiču zlata krila ne bo nikdar letel.« Ker se je svetovno gospodarstvo odpovedalo zlatu, ima prosto pot, da leti. Prepričan sem celo, da pred nami ni le dolgotrajen mir, pač pa tudi gospodarski razcvet, posebej v Nemčiji, kjer pričakujem drugi gospodarski čudež. Pravzaprav imam pravico to trditi, saj sem napovedal tudi nemški prvi gospodarski čudež in od tega veliko zaslužil. In takrat je bilo v Nemčiji precej slabše kot danes v vzhodnem delu države


Borzna predavanja

Želite obiskati borzne delavnice, kakršne je pred več kot 50-timi leti slavni Warren Buffett?

Borzna literatura


» preverite naš izbor borzne literature


 
  © SOLECO, d.o.o., Vse pravice pridržane! izdelava spletnih strani novisplet